Näyttää siltä, että tällä hetkellä eletään maailmassa aikaa, jolloin kaikenlaiset kysymykset nousevat ihmisten mieliin, joissa etsitään jonkinlaista tukea tai selitystä jumalilta. Osa uskovista vaikuttaa aika ahdistuneilta, toki ateistit ovat myös ahdistuneita, mutta ehkä tämä ahdistus on luonteeltaan erilaista. Samoin kuin teistit pyrkivät juuri nyt puolustamaan jumalaansa, joka ei varmasti heidän puolustelujaan kaipaa; skeptikot heräävät kysymään: "miksi?"; ja ateistit ihmettelevät millaista karmivaa tuhoa luonnonvoimat voivat saada aikaan. Samoin kuin uskossaolevat pyrkivät jollain tavalla rohkaista itseään auttamaan hädässäolevia, kenties osaksi rauhoittaakseen omatuntoaan, kun taas ateistina itse autoin osaksi jo niiden suomalaisten puolesta, jotka ovat soittaneet kotimaahan Aasiasta. Puhelinmaksuthan jäävät sikäläisten ihmisten maksettaviksi, enkä usko, että hekään kuitenkaan elävät ilman ruokaa. Toivon vain, että rahat päätyvät oikeille ihmisille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

Koska näyttää siltä, että usko on juuri tällä hetkellä aiheena aika pinnalla lisään jälleen vastauksen erääseen keskusteluun. Kysyjä tosin ei taida olla ainakaan kristitty, mutta kysymykset on esitetty kristitylle. Koetin vastata kahdesta eri näkökulmasta, ehkä onnistuin, ehkä en.

Tsunami on saanut ihmiset miettimään, miksi Jumala ei pidä ihmisistä huolta, jopa piispat ihmettelevät asiaa julkisesti.

Tämä saa varmasti uskovat miettimään yhtä, jos toista. Samoin ne, jotka jonkinlaista turvaa Jeesuksesta etsivät tai syitä kyseenalaistaa Jeesuksen ja Jumalan vaikutus. Tosiasiassa luonto toimii, kuten luonto toimii, eikä asialla ole mitään tekemistä sen enemäää Jumalan kuin Jeesuksen tai vanhan kunnon Vihtahousun kanssa. Jos syitä on etsittävä ja johonkin suuntaan osoitettava, muistutan ihmisen ymmärryksen rajoista ja siitä, että aika usein ihminen haluaa nähdä vikoja juuri niissä, joissa haluaa. Jumalaa pidetään rakastavana, joka ei koskaan tällaisia tuhoja sallisi. Samaan aikaan kuitenkin edelleen ihmisiä mietityttää teodikean ongelma, eikä se ratkea osoittelemalla. Miten paljon ihmiset haluavatkin uhrata aikaansa puolustuspuheisiin, joita ei Jumala tarvitse yhtään sen enempää kuin Saatana? Miksi vaivautua?

Jumalalla on pitkä perinne tässä. Jumala oli (ilman todellista syytä, omaksi huvikseen) päättänyt että oman poikansa, Jeesuksen, täytyy kärsiä kaikkien ihmisten puolesta, ennen kuin hän antaa ihmisille synnit anteeksi.

Hauskaa on, että perin teatraaliselta ja hyvin teatteriin sopiva Kärsimysnäytelmä on nimetty juuri *näytelmäksi. Mikä sitten lienee tuon tapahtuman alkuperäinen nimi? Todennäköisesti se ei ole niin myyvä kuin siinä esitetty Kärsimys. Melkoisten rituaalien kautta kristinuskon ja Jeesuksen tarinassa päästään kiinni siihen, miten Hän sovittaa Itsensä ihmiskunnan puolesta, vaikka tällaista teatteria tuskin olisi ihmiskunta alkuunkaan tarvinnut. Ehkä Jumala pikemmin tarvitsi jonkun, jonka suuhun pistää sanoja ja, jonka kautta neuvoo ihmisiä. Tosin näitä ihmisiä piisaa vielä tänäkin päivänä, niin kirkonpiirissä kuin sen ulkopuolella. Eivätkä neuvotkaan ole olleet mitenkään ainutlaatuisia, vaan ne on ehditty antaa jo ennen Raamatun aikoja.

Miten kristinusko mahtaa tämä hylkäyksen selittää?

Jeesus nousi kuitenkin taivaaseen eli ei Jumala suinkaan hylännyt. Mutta pitkitti näytelmää parilla vuorokaudella, lisäsi vähän erikoistehosteita ja ihmeitä, jotta ihmiset olisivat todella ihmeissään. "Tähän ei pystyisi edes David Copperfield" ajattelivat jumalat.

Vai, ei kai siinä käynyt niin, että Jeesuksen tehtävänä oli pitää uskonsa loppuun asti, mutta viime hetkellä se petti, ja koko kärsimysuhri meni hukkaan, eikä pelastus sitä kautta onnistunutkaan?

Tämä on ehkä mielenkiintoisin pointti. Jos synnit on lunastettu niiltä, jotka Jumalaan/Jeesukseen uskoo, miksi kärsimystä on edelleen, miksi syntiä? Miksi uskovat ihmiset hukkuivat tsunamin seurauksena ja valtava määrä muita ihmisiä ikään, sukupuoleen, uskoon yms. katsomatta? Miksi Jumala käyttäytyy edelleen sovituksesta huolimatta kuin lapsi, jolta on viety tikkari, hiekkaa potkien ja kiviä muiden lasten päälle viskellen? Ei liene niin helppo löytää vastauksia, jos uskoo Jumalaan tai korkeintaan voi kehittää oivallisia teorioita tai etsiä niitä Raamatusta, mutta takaako yksikään selitys ymmärrystä? Ja mistä johtuu, että niin monet kristityt ovat asettuneet juuri tällaisella hetkelle puolustuskannella tai sanovat, etteivät ymmärrä alkuunkaan? Eihän tässä ole lopulta YHTÄÄN MITÄÄN IHMEELLISTÄ. Ainoa, mikä tässä on valtaisan traagista ja surullista on se, että valtava määrä ihmisiä on kuollut ja tulee todennäköisesti kuolemaan jatkossa nälkään, epidemioihin, mihin itse kukin. Niin luonto toimii ja ihminen on luonnon (tai jos niin välttämättä haluaa ajatella: jumalan) rinnalla hyvin pieni otus.