Vuosituhannen vaihteessa Elisa päätti koettaa onneaan ja perusti Emma.fm -nimellä toimineen, internetissä suomalaisia viisuja myyneen yrityksen. Sen myyntivalttina jo lanseerausvaiheessa oli: "taistelua piratismia vastaan." Vain reilua vuotta aiemmin Metallica oli saanut kammettua oikeuden päätöksellä Napsterin kumoon ja uusi aika selvästi häämötti. Miten kävi taistelussa piratismia vastaan?

Emma.fm suljettiin reilu vuosi sitten. Olin itse aikeissa perustaa yrityksen, jonka toimintatapa ja -ajatus olivat tavallaan Emma.fm:ää, mutta hinnaltaan aivan toista. Kyseessä olisi ollut pikemmin musiikkikirjasto netissä, jonka avulla kuuntelija olisi laillisesti saanut kuunnella tai ladata biisejä omakseen melko marginaaliseen hintaan. Emma.fm teki mielestäni virheen nimenomaan hinnoittelussaan, mutta toisaalta hinta on ymmärrettävissä sillä, että pottia olivat jakamassa aika monet tahot, eivät vain artistit ja tuotantoyhtiöt, mutta sen lisäksi operaattori, Elisa itse ja vielä kaupan päälle Gramex ja Teosto. Kun rahaa oli jaettava joka puolelle, mitä muuta voi odottaa kuin ylihinnoiteltua tuotetta. Yhden viisun hinnaksi tuli alkuun 15 markkaa, n. 2,50 euroa. Tämän sait sitten polttaa itsellesi halutessasi, mutta mitään kansilehtiä tai sanoituksia ei kaupan päälle herunut. Siten yhden pitkäsoiton hinnaksi tuli - riippuen kuinka paljon viisuja yhdelle levylle mahtuu, arvioidaan nyt 10-12 - 25-30 euroa. Vielä bonuksena lataaja olisi saanut ostaa CD-aihion. Tämä siis oli heidän tapansa taistella piratismia vastaan tuossa vaiheessa, kuten Metallican taistelu lähti Napsterista ja sen lakkauttamisesta. Luultavasti kaikki tiesivät jo silloin, että jalkeilla oli jo lukuisia muita, vastaavia latausyhteisöjä.

Samaan aikaan, kun emma.fm kävi Elisan, Gramexin, Teoston ja tuotantoyhtiöiden kanssa taisteluun piratismia vastaan sellaiset artistit kuin Prince ja Don Johnson Big Band laskivat omien levyjensä hintaa tai sallivat latailun. Ja jos artistit eivät kiellä latailua, eikö koko taistelu piratismia vastaan kuulostaa hieman hölmöltä, koska artistithan pääsääntöisesti sen piratoitavan materiaalin tekevät. Jotta soppa ei olisi ainakaan yhtään sekaisempi niin Sony kuin monet muuta piratismia, mp3:sia ja muuta materiaalia sotaa käyvät suuret yhtiöt alkoivat tuupata markkinoille mp3-soittimia ja muita laitteita, joilla erilaisten formaattien kuuntelu ja katselu helpottuu. Vielä erikseen omaa lohkoaan markkinoilla ovat ottaneet mm. LG ja ProCaster, jotka toivat muiden ohella markkinoille DVD-soittimet, jotka toistavat mp3:sia, mpeggejä, aveja ja DivX:ää. Mitähän tästä voidaan päätellä?

Jokainen edellä ohimennenkin mainittu laitevalmistaja tai tuotantoyhtiö on yritys, jonka tarkoituksena on tuottaa voittoa. Jos ja kun näyttää, että tappiota tulee yhdellä sektorilla, on koetettava kiriä toisella. Kun internet vielä on yleistynyt ja kaistat nopeutuneet, taistelu kopioita vastaan on kuin taistelu tuulimyllyjä vastaan. Yksittäisiä latailijoita ja jakajia voidaan sakottaa tai jopa vangita, mutta millä tavalla estää tuhansien, kymmenientuhansien, satojentuhansien tai miljoonien latailut? Sulkemalla internet? Siirtymällä täysvalvontaan, jossa kaikkea maailmassa liikkuvaa dataa tarkkaillaan ja suurimmat jakajat sekä lataajat otetaan puhutteluun, heitä sakotetaan tai pistetään linnaan. Joka tapauksessa varoituksena sakot ja linnatuomiot toimivat, mutta millaisen valvonta- ja holhousyhteiskunnan ihmiset itselleen haluavat, kun esimerkiksi Suomessa nuo piratoitavat tuotteet ovat kenties maailman kalleimmasta päästä ja jopa jossain määrin ylihinnoiteltuja?

Taistelu piratismia vastaan on taistelua tyytymättömyyttä vastaan, jota käydään aseilla, jotka aiheuttavat lisää tyytymättömyyttä. Lait ovat lakeja, niitä tulisi kunnioittaa. Markkinajärjestelmä on se, mikä se on ja siellä jopa suuret yritykset tekevät vilpillisiä asioita tehdäkseen voittoa. Kaikki on mahdollista sodassa ja liike-elämässä, eikä valitettavasti tavallinen kuluttaja paljoa armoa saa. Eikä viihdeteollisuuden tältä osaa mielestäni kuulu päästä kuin kissa veräjästä, kun suoltaa markkinoille sellaisia musiikillisia huippuja kuin Britney Spears, O-Zone, Frederik ja Matti Nykänen, tai elokuvataidetta, kuten Gigli, Robocop 3 tai Barb Wire. Olisiko maailma todella paljonkin huonompi ilman näitä tekijöitä ja tekeleitä? Ja kuka maksaa?