Climates

Yliopiston luennoitsija rakastaa nuorta televisiotyössä olevaa Baharia. Loman päätteeksi he eroavat tunneaallokoissa. Miehen kainaloon päätyy jo aiempaa suhdetta koetellut tutun naisystävä, Serap. Valheen ja pettämisen tielläkin on kuitenkin suunta siihen syliin, jossa on parempi olla.

Lämpötilat vaihtelevat ilmaston mukaan kuumasta kylmään, meri-ilmastosta kaupungin kuivakkaan yliopistoelämään. Ihmissuhteissa onni ja suru eivät ole niin kaukana toisistaan. Yksinkertaisilla palikoilla luotu, hyvin syvääntunkeva tutkielma eräiden ihmissuhteiden karikoista ja pelastusrenkaista.

Turkki, draama, ***


Rosario Tijeras

Medellin, yksi maailman väkivaltaisimmista kaupungeista. Sen kokaiinipitoisessa yöelämässä kaverukset Emilio ja Antonio kohtaavat Rosarion, mystisen kaunottaren. Naistenmies, Emilio iskee kyntensä häneen, heistä tulee panokaverit, ei muuta. Emilio ei saa puserrettua mitään haluamistaan tiedoista Rosariolta. Rosario avautuu rauhallisemmalle Antoniolle ja kertoo synkän totuuden verisestä menneisyydestään. Medellinissä tappaminen on helpompaa kuin rakastaminen.

Elokuva alkaa kun Rosario kiidätetään kuolettavasti haavoitettuna. Antonio on hänen seurassaan ja tarina uppoutuu historiaan. Väkevä, traaginen tarina kaupungista, jossa veri ja kokaiini virtaa. Täydellinen antautuminen on vaarallista, koska astuessasi väärille jaloille kaikki tuttusi ovat hengenvaarassa. Jatkuva surutyö ei jätä ketään koskemattomaksi. Raskas ja raaka, mutta kaunis tarina.

Kolumbia/Meksiko, draama-toiminta, *****


For Rent

Nuori säveltäjä kapinoi kaupallista musiikkia vastaan ja uneksii säveltävänsä tajunnanräjäyttävää musiikkia. Vuosien kuluttua hän saa vihdoin työtä, vuokra-asuntojen esittelijänä. Entisen tyttöystävän lähdettyä toisen miehen syliin säveltäjä tutustuu nuoreen kirjallisuuden opiskelijaan. Tyttö kysyy oleellisen kysymyksen: onko väärin haluta menestystä?

Chileläisen elokuvan yksinkertaisuus haukotuttaa, ihmissuhdekuviot kiehtovat. Kapina taloudellista menestystä ja itsensä myymistä vastaan eivät ole tie onneen, muttei myöskään rahan perässä juokseminen. Onni löytyy paljon yksinkertaisemmista asioista.

Chile, draama, **


State of Fear

Perun alkuperäiskansojen tyytymättömyys hallituksen toimia kohtaan ja toisaalta maolaisuuden suosio loivat jalansijaan järjestäytyneelle vastarintaliikkeelle, aseistautuneelle Shining Pathille. Hallitusta vastaan sotinut, terroristiksi leimattu järjestö kaappasi nuoria lapsia palvelukseensa. Hallitus kävi lähes mahdotonta sotaa omia kansalaisiaan vastaan, mutta napattuaan kiinni järjestön johtajan terrorismi päättyi, vaan ei hallitusjohtoinen terrori.

Kuka on terroristi? Monipuolisesti ja syväkatseisesti asiaa tutkaileva dokumentti ehdottaa, ettei Pekka ole sutta pahempi. Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa. Ratkaisuja etsittäessä kokonaiskuva helposti hämärtyy eikä varsinkaan pelko ole tukevaa maaperää viisaille ratkaisuille. Dokumentissa kuullaan niin hallituksen kuin Shining Path-järjestön uhreja sekä asiantuntijoita. Viime kädessä hallituksen toimet ja Perun ihmisoikeustilanne joutuvat suurennuslasin alle.

USA, dokumentti, *****


Tideland

Monty Pythonista tutun Terry Gilliamin ohjaustyöt ovat toinen toistaan kiehtovampia ja omituisia. Tideland on Gilliamin paluu huumehuuruiseen ja sekopäiseen maailmaan.

Rokkihippinarkkarin unelma on lähteä Tanskaan, Jutlannin saarelle. Kun ketjupolttava, suklaata ahmiva äiti kuolee sydänkohtaukseen, bileet voivat alkaa. Isä lähtee tyttärensä, höpönassusatsinkeittäjänsä kanssa matkaan jonnekin Texasin aroille, isän lapsuudenmaisemiin. Kotiuduttuaan omakotitaloon keskellä aavaa aroa tytär tekee isälleen viimeiset satsit. Tyttö jää yksin vilkkaan mielikuvituksensa kanssa. Ja mielikuvitus vain kiihtyy kun hän tutustuu naapureihinsa, omituiseen sisarpariin, joilla on synkkä salaisuus.

Tideland on hieman aiemmista Gilliam-elokuvista poikkeava. Vaikka se kirvoittaa pienet naurahdukset, se on samaan aikaan ehkä kaikista Gilliamin töistä ahdistavin. Elokuva on matka ihmisiin mielipuolisuuden partaalla.

USA, draama, ***


The Aura

Epilepsiasta kärsivä eläintentäyttäjä lähtee ystävänsä kanssa hetkeksi rauhoittumaan erämaahan. He majoittuvat pieneen mökkikylään. Ystävä haluaa metsästää, eläintentäyttäjä ei. Mutta niin hänkin tarttuu kivääriin, tähtäilee antiloopin perään, mutta ampuukin mökkikylän omistajan. Kun hän tarkastaa ruumiin hän löytää avaimen mökkiin, josta löytyy kasinon rahakuljetuksen ryöstösuunnitelma ja pelimerkkejä. Tilaisuus tekee hänestä varkaan ja hän ajautuu elämänsä seikkailuun.

Yksi viime vuoden merkittävimmistä Latinalaisen Amerikan elokuvista. Epilepsia tuo oman sävynsä ja jännitteensä elokuvaan. Metsän- ja verentuoksu tuntuu eikä vahinkolaukausta voi seurata kuin ongelmia. Elokuva pitää pihdeissään aina epätyypilliseen loppuratkaisuunsa asti. Rikoselokuvien kärkeä.

Argentiina, trilleri, ****