Varhaisessa psykologiassa puhutaan hyvinkin paljon vieteistä. Filosofeista ainakin Friedrich Nietzsche puhuu vietistä valtaan. Ihmisillä on toki monenlaisia viettejä, mutta toki ihmisen käytökselle voi koettaa löytää muunlaisiakin selityksiä.

Isäni piti naisista todella paljon. Hänen seksuaaliviettinsä oli valtava. Hänelle saattoi riittää avioliittonsa aikana oma vaimo, mutta kun hän oli jo nelissäkymmenissä, hän turvautui maksullisiin palveluihin. Miten usein ja missä, sitä en tiedä. Sen sijaan isäni omien puheidensä nojalla voisi päätellä, että hänen viimeinen naisystävänsä, jonka kanssa hän asui, oli prostituoitu. Minun oli vaikea ymmärtää, miten hänenlaisensa mies saa naisia, mutta ehkä tässäkin kohtaa sitten vastaus on: rahalla. Joka tapauksessa isäni tuskin kovin pitkään olisi kyennyt tai voinut olla ilman naista. Naiset kuuluivat hänen todellisuuteensa ja arkipäiväänsä.

Toisaalta isäni oli alkoholisti ja alkoholistien puheet saattavat olla usein kerskailua. Isommassa porukassa hän saattoi humalan voimistuessa puhua ainoastaan rahasta ja naisista/seksistä. Jutut olivat itselleni vastenmielisiä kuunnella, mutta näin ja tunsin senkin puolen hänestä. Sen sijaan todellisuudessa harvemmin näin hänen naisystäviään. Kun kävin hänen luonaan, hänen ympärillään oli pääsääntöisesti hänen työmiehiään. Osa heistä näytti kasvoista päätellen alkoholisoituneilta, osa näytti olevan menossa siihen suuntaan ja osalla tuntui kaikki olevan suhteellisen hyvin. Harvemmin kuitenkin näin isäni seurassa ihmisiä, jotka olisivat ns. sylkeneet kuppiin.

Mitä isäni puheet ja seksuaalinen todellisuus olivat, se on arvailujen varassa. Joka tapauksessa hän oli kokenut kolhuja lapsuudessaan, koki niitä aikuisuudessaan ja koki niitä melkein hakemalla kaiken aikaa. Yksi hänen suuri ideansa oli ansaita paljon rahaa eläkepäiviä varten, koska hän oli sumplinut veronsa ja muut sosiaalimaksunsa niin, ettei hän olisi saanut paria markkaa/euroa enempää eläkettä. Hän oli päässyt tässä eläketilin kartuttamisessa ihan hyvin vauhtiin kun hän onnistui valitsemaan itselleen vääränlaisen työmiehen, joka osasi hänkin rötöstellä. Varkaat vievät toisiltaan ja isäni päätyi tässäkin tapauksessa nuolemaan näppejään, koska ei voinut ilmoittaa varkaudesta valtiolle. Isäni tuntui tämän jälkeen rauhoittuvan hieman myös naisrintamalla. Entistä harvemmin hän esitteli naisiaan tai puhui niistä.

Isäni kohdalla voitaisiin seksuaalivietin lisäksi puhua vallanvietistä tai rahantekovietistä. Silti meidät on tässä yhteiskunnassa kasvatettu siihen, että raha ratkaisee. Emme tule toimeen ilman sitä ja sen vuoksi isäni myös päätyi hyvin vaihtoehtoisiin, rikollisiin ansaitsemistapoihin. Osaltaan hän tuntui sotkevan asiansa, vaikka olisi osannut hoitaa ne. Hän aloitti tuon asioiden sotkemisen jo varhain, eikä enää ollut tietä takaisin. Hän tuntui nauttivan siitä, että hänellä oli työmiehiä, oma autonkuljettaja ja hänen sukulaisensa kumartelivat häntä. Hän soitteli joskus humalassa uhkailusoittoja monille sukulaisistaan, myös minulle. Mutten näkisi hänen kuitenkaan tehneen niin, koska oli vallan sokaisema. Toki monet sokeutuvat itselleen ja vallalle, mutta pikemmin näin hänet jo silloin miehenä, joka olisi kaivannut hoitoa. Hän olisi kaivannut lisää tukea, läheisyyttä, keskustelua lapsuudestaan ja voinnistaan. Koetin joitain kertoja aloittaa sitä, tuin häntä hänen harvoina raittiina hetkinään, mutta aina jossain vaiheessa se lipsahti.

Seksuaalivietin voisi kuvitella olevan meistä jokaisella. Voimme ajatella, että joillain se on voimakkaampi, joillain lähes olematon. Mutta, jos mietimme historiamme valossa sitä, miten esimerkiksi meihin lapsina ja myöhemmin kohdistuneet seksuaaliset teot ovat vaikuttaneet meihin. Lapsena raiskatun lapsen voi olla todella vaikea ylipäätään palauttaa luottamustaan ihmisiin tai nauttia seksistä. Hänelle voisi hänen omasta mielestään olla parempi hakeutua munkiksi tai nunnaksi. Toisaalta hänellä saattaa olla muunlaisia seksuaalisia ongelmia, kuten olla kaikkien \"lelu\". Toiset taas purkavat ahdistustaan seksin avulla, aivan samoin kuin he purkavat sitä alkoholilla, tietokonepeleillä tai työnteolla. Heidän seksuaaliviettinsä ei ehkä ole yhtään sen voimakkaampi, mutta he ovat oppineet tai halunneet keskittää huomattavan määrän enemmän energiaansa ja huomiotaan seksiin.

Yksi kiintoisa vietti on äidinvietti. Tämäkin on yksi kyseenalaistamaton vietti, jonka pitäisi löytyä jokaiselta äidiltä. Toki naiset voivat pitää lopulta siitä, että heillä on lapsi sylissään, mutta niin voivat monet miehetkin. Meistä monet tykkäävät hoivata lasta. On kuitenkin paljon naisia, jotka eivät voi sietää lapsia, varsinkaan omiaan. Niin kauan kaikki on hyvin kun lapset pysyvät hyvän etäisyyden päässä. Tällaisellekin käytökselle varmasti on syynsä, sukupuolesta riippumatta.

Isäni oli selvinpäin hoivaava mies. Hänellä oli varmaan kaiken tämän ohella isänvietti. Olin hänelle tärkeä, mutta pidättäydyin etäällä, koska tiesin hänen ajautuvan jossain välissä pullonvarteen ja silloin olisin voinut jälleen pahoin. Päästin hänet lähelleni vain tietyissä paikoissa ja tilanteissa, erityisesti hänen ollessa selvinpäin. Yleisesti isääni ei kuitenkaan olisi, ainakaan hänen humalaisen minänsä ollessa vallalla, voinut pitää erityisen hoivaavana.