Ihmisen oma elämänhallinta on pienoiskoossa isomman yksikön hallintaa. Ihminen, joka kykenee jollain tavalla ymmärtämään itseään ja hallitsemaan omia toimiaan kykenee paremmin myös ymmärtämään perheensä tarpeita ja pitämään perheyksikkö koossa. Jos ja kun ihminen unohtaa jotain oleellista itsestään tai muuttuu huomaamattaan hieman toisenlaiseksi, hänen suhteensa valtaan ja toisaalta hallinnoimaansa yksikköön muuttuu. Valta ja raha voivat nousta hieman suuremmissa ympyröissä motiiveiksi, vaikkei sitä välttämättä niin tiedostaisi. Jokaisella ihmisellä on haluja ja tarpeita, mutta niistä perillä olo ja jalkojen maassapitäminen ovat varmasti haasteita kenelle tahansa, joka lähtee esimerkiksi politiikkaan mukaan.

Ihmisen muutos suuntaan tai toiseen käy useimmiten huomaamatta. Itse olen ollut hyvin tietoinen sellaisista muutoksista, jotka ovat aiheutuneet selvistä kriisitilanteista: lähimmäisten kuolema, ero, työpaikan menetys. Tuollaiset tilanteet pakottavat palaamaan maan pinnalle ja sitten taas jo seuraavassa hetkessä sitä onkin tottumassa johonkin uuteen tilanteeseen ja toimintatapaan. Tottuminen on luonnollista, mutta se voi toisaalta olla vaarallista. Johtavassa asemassa oleva ihminen, joka pitää tiukasti kiinni toimintatavoistaan, joiden todellista syytä ei tunne tai välitä tietää, saattaa olla tilanteessa kuin tilanteessa vastarannan kiiski, jota ei enää niin hirveästi kiinnosta, mitä hänen toimintamallinsa lopulta saisivat aikaan. Kysymykset esimerkiksi alkoholin veronalennuksista kuulostavat pikemmin hyvin alkoholista nauttivien ajamilta, eikä päätös veronalennuksesta niin ikään tunnu loppuun asti ajatellulta ja harkitulta.

Poliittinen päätäntä ei kuitenkaan ole välttämättä yhtään sen kummempaa kuin päättäminen siitä, mitä perhe syö tänään, miten saada keittiö toimivammaksi tai vietetäänkö tänään päivä perheen kesken. Sittenkin asiat ovat muuttuneet aika paljon siitä lähtien kun yksiköt, palkka ja valta ovat suurentuneet. Jos poliittista päätäntää tutkitaan tarkemmin, niin voidaan kysyä aivan tällä samalla logiikalla kysyä: miten Stalin ja Hitler huolehtivat perheestään? Tyranneja löytyy useista perheistä, eivätkä he kuitenkaan ole läpeensä pahoja, heissä kaikissa on omat hyvät puolensa. Niin myös valtakuntien diktaattoreissa, mutta silti he saavat aikaan käsittämätöntä tuhoa, jota muun perheen on vaikea antaa anteeksi, jos koskaan kunnolla toipuvat. Diktaattoreita ei välttämättä kiinnosta niin kummoisesti se, mitä heidän perheensä todella tarvitsee. Hitlerin Saksa tarvitsi töitä ja sitä Saksa sai, mutta ehkä se olisi tarvinnut jotain paljon perustavammanlaatuista. Työ ei kuitenkaan ole perheessäkään aivan kaikki kaikessa.

Politiikkaan menee mukaan ihmisiä, joilla on rauhan ja tasa-arvoisuuden ideologia. Monet haluavat valtion toimivan toisella tavalla ja ottavan huomioon eri asioita kuin mitä yleensä otetaan. Nämä ihmiset kuitenkin saattavat olla vähemmistössä ja heidän sanansa ei paina lopulta enemmistöä vastaan. Olisi parempi, jos esimerkiksi alkoholiverotuksesta puhuttaessa asia tutkittaisiin perinpohjaisesti ja siitä päättämässä olisi hyvin erilaisia, vastakkaisia näkemyksiä omaavat ihmiset. Minulle alkoholiverotuskysymys on vastaavanlainen kuin bensiiniveroon liittyvä. Tarvitsemme alkoholia aivan yhtä paljon kuin tarvitsemme bensiiniä eli emme oikeastaan lainkaan. Meidän kulttuurimme ja järjestelmämme vain suosivat niitä, ne tuottavat rahaa valtion kassaan, meidän teidemme varsilla on ovat molempiin erikoistuneita kauppapisteitä, mutta lopulta tarve molempiin on "luotu". Miten ihmeessä ihmiset tulivat toimeen 4000 vuotta sitten ilman bensiiniä ja alkoholia? Eivät millään ihmeellä. He vain tulivat toimeen ilman niitä, aivan samalla tavalla kuin tulisimme toimeen ilman niitä tänä päivänä. Jos vain asenteet muuttuisivat ja jotakuta joskus alkaisi kunnolla kiinnostaa, miten se on mahdollista. Verotuksessa tällaiset yleellisyydet voidaan mielestäni katsoa ihan rohkeasti valtion hyväksi ja veroja voidaan pitää korkealla. Tällä hetkellä ne, jotka todella bensiiniä ja alkoholia tarvitsevat, maksavat siitä olkoon hinta mikä tahansa. Jos alkoholin hinta nousee liian korkeaksi, sitä käyttävät alkavat etsiä halvempia tapoja pistää pönttö sekaisin. Polttoaineen osalta taas muut energiamuodot alkavat kiinnostaa ja autoteollisuudella on edessään vakavasti otettava kehitystyö.