Viime viikonloppuna järjestetty Live Earth-tapahtuma näyttää herättäneen jotkut ihmiset ihmettelemään, minkälaista energiansäästöä on artistien lennättäminen paikasta toiseen ja massiivisten, sähkötoimisten laitteiden käyttäminen tuntien ajan. Konsertti itsessään poikkesi hyvin vähän aiemmin järjestetyistä hyväntekeväisyyskonserteista, joita on tullut parin vuosikymmenen ajan nähtyä, alkaen Bob Geldofin aloittamasta Live Aidista. Silti Live Earthissa on nopealla silmäyksellä nähtävissä jotain uutta.

Muse-yhtye päätti boikotoida Live Earthia, koska katsoi sen olevan parempaa energiasäästöä ja luonnonsuojelua kuin lentää paikalle konsertoimaan. Ymmärrän näkökulman ja mielestäni se on täysin perusteltavissa. Konserttilaitteet ja erityisesti taustalle pystytetyn videotaulut vievät sähköä rutosti. Samoin lentokoneet on todistetusti pahempia saastuttajia kuin autot, ja jos autojakin pyrkii välttämään mahdollisimman paljon, miksi sitten lentää mihinkään. Toki tässä on toinen puoli, erityisesti kansainvälisten esiintyvien artistien kohdalla: lentävätkö hekin lopulta vain itselleen koituvasta hyvästä, rahasta. Siinä kohtaa aika harva kansainvälinen artisti alkaa mutista vastalauseita lentokoneita vastaan.

Live Earth-konsertin tarkoitus tuli selväksi oikeastaan vasta katsomalla sitä pidempään. Joidenkin tapahtumien tarkoitus kun ei ole kerätä rahaa nälkäänäkeville tai tuottaa fantastisia viihde-elämyksiä. Tietoiskupainotteiset videot kertoivat tarkasti, mitä voidaan tehdä, jotta luontoa voitaisiin säästää. Olen itse aika monesta asiasta ollut jo tietoinen, mutta konsertti antoi uutta tietoa ja ajateltavaa. Aiemmin olisin saattanut harkita toisintekemistä siksikin, että lukuisat artistit ja näyttelijät toimivat ikäänkuin opettajina ja mallina. Jos Madonna ja Cameron Diazkin välittää ja tekee toisin, miksen minäkin? Melko pinnallinen motiivi, mutta saattaa hyvinkin toimia. Koko konsertin idea näyttää olleen tiedotuksellinen, pikemmin kuin konserttina maailmaamullistava tai itsessään luontoa säästävä. Kuitenkin esimerkiksi Lontoossa ruoka tarjoiltiin syötäväksi kelpaavissa kertakäyttöastioissa ja ihmisiä kuljetettiin sähkökäyttöisissä autoissa.

Live Earth-konsertin puolustaminen tai vastustaminen henkeen ja vereen on melua tyhjästä. Tiedotuksellisesti tapahtuma oli onnistunut, jos ihmiset jaksoivat katsoa edes tunnin ilman pakonomaista tarvetta nähdä siinä jotain vikoja. Luulisin konsertteja järjestetyn ja sähköä kulutetun paljon päättömämpiinkin tarkoituksiin. Propsit kuitenkin mm. Muselle, että uskaltautui ilmaisemaan eriävän kantansa ja olemasta saapumatta paikalle. Olisin toki halunnut bändin nähdä, mutta liekö se niin kummoista sittenkään television välityksellä.