Ystäväni on kosiskellut minua maatöihin pariksi viikoksi. Opiskeluni saattavat alkaa yllättävän pian ja se aiheuttaa kyllä tietynlaista painetta rahansaannille, mutta...

Työttömänä saan varmuudella toimeentulon, siinä vähäisyydessään kuin sen saan. Jos menen kahdeksi viikoksi töihin, lasketaan ensimmäiseksi tuloni, jotka saattavat mennä yli toimeentuloturvarajan tai sitten ei. Käytännössä kuitenkin käy niin, että sama paperirumba on edessä ja verojen jälkeen käteen jäävä osuus on pienempi kuin ollessani työttömänä. Ei olisi ensimmäinen kerta kun näin käy. Jos saisin palkan verottomana tai pimeänä tilanne saattaisi olla toinen, ainakin jälkimmäisessä tapauksessa, koska silloin tulo olisi bonusta työttömyyskorvausten päälle. Saattaisin toivoa ihan yhteiskunnan puolesta, että olisin ainoa maassa, joka laskeskelee tulojaan, mutta luultavasti valtaosa ihmisistä käyttäytyisi samoin olosuhteiden ollessa toinen.

Opiskelija-ajan alkaessa kuukausittainen tulo vähenee entisestään. Jos saisin jotenkin kitkutettua opintorahalla ja opiskelijan asumistuella, minun olisi hommattava jokin osapäivätyö. Sitä vastaan minulla ei ole mitään, mutta suomalaisessa järjestelmässä jonkin verran rasittaa melko ankara tuloraja. Onko tässä systeemissä kenties tarkoitus, ettei opiskelija tule toimeen vahingossakaan liian hyvin? Tai onko tarkoitus orientoida opiskelija siihen, että opiskelusta huolimatta työtä on tehtävä? Miten opiskelija silloin mahdollisimman tehokkaasti opiskelee, jos hän joutuu juoksemaan kodin, koulun ja työpaikan väliä? Tapauksessani tilanne on kyllä mielenkiintoinen, koska sopivaa työtä ei tahdo löytyä työttömänäkään. Toivottavasti työnsaanti edes jossain määrin helpottuu opiskelijana.

Yksi hauska lisä tähän järjestelmään on ns. koulutuspäiväraha. Työttömän on mahdollista lähteä opiskelemaan, jos hän on ollut työelämässä yli 10 vuotta ja työttömyys on viimeisen vuoden aikana jatkunut yli 65 päivää. Tähän minulla ei ole mahdollisuutta, mutta rahoitus tulisi tällöin työttömyyskassalta eli paperiruljanssi olisi käytännössä sama: työttömyyskassa, Kela, sosiaalitoimisto. Tämä silloin, jos työttömyyskassalta ja Kelalta saatavat tuet jäävät yli toimeentuloturvarajan. Toisaalta tulo olisi tällöin vakio, mutta tähän sisältyy aika selvästi "mutta". Jos opintoihin rahoitus tulee työttömyyskassalta opiskelu on työsi ja mitään sivutuloja tai edes pieniä työjaksoja ei saa olla.

Erilaisia rahoitusjärjestelmiä ja -käytäntöjä on lukuisia. Valitettavasti tieto on myös hajallaan, eikä kukaan muu puolestasi täytä papereita tai tule kertomaan mahdollisuuksistasi. Joka tapauksessa opiskelijaelämään on varauduttava hyvin monella tasolla. Vaikka se onkin alkuun innostavaa ja uutta asiaa tulee, samalla se voi olla henkisesti ja taloudellisesti kuluttavaa. Mitään sadunhohtoisia kuvitelmia minulla ei opiskelijaelämästä enää ole, eikä yliopisto ole ainakaan kilpailunsa puolesta yhtään helpompi paikka. Siellä kun kilpailuun lisätään vielä opettajien halu näytää ja olla "mestareita" omalla alallaan.