Sain jälleen läjän mainospostia, seassa iloisena yllätyksenä rahankeräyskuponkeja ja laskuja. Ovessani lukee: "Ei mainoksia, kiitos." Paperipaljous sai minut ahdistumaan ja tällä kertaa lähinnä vihastumaan. Eikö tälle paperille olisi jotain muuta käyttöä?

Olen tilannut eräältä teleoperaattorilta laskut sähköisessä muodossa. Lopetin erään jäsenyrityksen lehden ja tiedotteiden tilauksen, koska jotakuinkin kaikki heidän lähettämänsä materiaalia päätyi lukemattomana kierrätykseen. Jottei tuntuisi tylsältä, minulle tulee edelleen kaksi jäsenlehteä, joita en koskaan lue. Samoin minulle tulee samalta teleoperaattorilta myös paperisena lasku, koska ovat hajauttaneet palvelunsa: saan sähköisesti laskun joko laajakaistasta tai kännykästä ja paperisena päinvastoin.

Koska en ole kyseisen teleoperaattorin laskutuksesta oikein perillä, enkä tiedä, mitä pitää maksaa, kun en saa noita laskuja sähköisestikään aina - ainakaan pankkiini - minulle tulee myös perintäfirmoista laskuja. Mikään ei voi estää paperin tuloa. Odotan hartaasti aikaa, jolloin laskut tulevat suoraan pankkipalveluihin. Voin kävellä pankkiin tai kirjautua verkkotunnuksella ja saan välittömästi tiedon siitä, mitä maksamattomia laskuja minulla on. Tällä hetkellä ollaan aika kaukana siitä, että tuo olisi toimiva järjestelmä. Siten me näytämme edelleen tarvitsevan paperia, suomalaisilla on selkeä tarve siihen.

Tämänkö vuoksi valtio hakkaa puuta saamelaisalueella? Tämänkö vuoksi puuta hakataan sademetsissä? Tämänkö takia lukuisat kansat menettävät kotinsa? Koska me suomalaiset tarvitsemme puumme ja paperimme sekä haluamme kulkea eturivissä kohti parempaa tulevaisuutta, puhtaampaa luontoa ja kestävää kehitystä. Ehkä suomalaisten päättäjien kannattaisi kysyä niiltä ihmisiltä, joiden alueelta puuta kaatavat. Saattaisivat oppia jotain äärimmäisen tärkeää ihmisten todellisista tarpeista ja kestävästä kehityksestä.