Palaan vielä kerran symboleihin ja välitettäviin signaaleihin. Olen miettinyt asiaa lopulta melko pintapuolisesti, mutta etsin lähetetyistä signaaleista viitteitä vallankäyttöön. Käytämme valtaa toisiimme hyvin eri tavoin, usein täysin huomaamattomasti ja mahdollisesti hyvinkin aikein. Me lähetämme signaaleja myös kehoitusten ja neuvojen muodossa, emme vain käskyinä.

Olin matkalla kolmen muun ihmisen kanssa ja huonekaverini oli nainen, joka tuntuu olevan melko allerginen miehiltä tuleville komennoille. Selvät käskymuodot on siis unohdettava. Keskustelumuodossa sen sijaan ihmistä, jos toista, voi suostutella tekemään haluttuja asioita ja antamaan ihmisille vaikutelma, että he tekevät näin omasta halustaan. Saatoin sanoa mm. "mun on pakko käydä suihkussa ennen matkaa, sillä aikaa voit varmaan pakata." Ei sillä, etteikö hän olisi pakannut muutenkin jossakin välissä, mutta aikataulullisista syistä tuo oli minun mielestäni paras tehdä juuri sillä hetkellä. Kenties hieman huono esimerkki vallankäytöstä ja signaalien lähetyksestä, mutta periaatteessa komennot voidaan kätkeä ihmisten huomaamattomiin.

Näin tehdään tiedotusvälineissä, vaikka mainoksissa toki kehoitukset ovat joskus hyvinkin suoria. Tietyt sanat toistuvat: "osta", "kokeile", "valitse". Nämä ovat melko selkeitä signaaleja mainostajilta kuluttajille. He haluavat ihmisten käyttävän tuotteitaan. Sen sijaan vielä piilotetummaksi signaalit ja vallankäyttö muuttuvat, kun käskymuotoisia kehoituksia ei käytetä. Käytännössä ylipäätään medioihin pääseminen osoittaa sitä, että ihmisillä on tiettyjä kontakteja, rahaa ja pääsy katsojien sekä kuluttajien elämään. Big Brotherin kaltaisista televisiosarjoista voi tulla joidenkin ihmisten elämää hallitsevia. He ovat uteliaita tietämään mitä tapahtuu ja piilotetusta heistä tulee televisioyhtiön tuotteen kuluttajia. Itse kuluttajat kuitenkin kokevat saavansa elämyksiä ja korkeintaan "katselevansa televisiota".

Vielä esimerkki pyrkimyksestä vallankäyttöön. Lapsuudessani tuo pyrkimys olisi onnistunut paremmin kuin tänä päivänä. Äitini on äärimmäisen huolehtivainen ihminen, joka lähettää paljon tiedostamattomia signaaleja. Hän voi täyttää kännykkäni tekstiviestimuistin hyvin eri tyylisillä viesteillä. Missä pyydetään yhteydenottoa, missä vuodatetaan päivän kuulumisia tai neuvoja joidenkin asioiden hoitamiseksi. En ole pyytänyt noita viestejä, mutta hänen viestinsä vievät tilan kenties hieman tärkeämmiltäkin viesteiltä aika ajoin. Ennen vastasin hänen soittoihinsa päivittäin. Soitot veivät joskus lähes kymmenyksen valveillaoloajastani, joten on aika selvää, että hän oli erittäin hallitsevassa roolissa elämässäni. Hän tuskin itse ymmärtää, miten hallitsevassa. Kun halusin ottaa elämäni haltuuni, lopetin vastaamisen ja hän on hiljalleen oppinut tavoille. Viestejä tulee kuitenkin entiseen tai kenties kiivaampaan tahtiin. Palattuani matkalta sain viestin, jossa toinen lause kuuluu: "huili vähän, syö kunnolla, ruokalepo, lenkille, pyykkää ja töihin käsiksi, sitten illalla aikaisin nukkumaan." Osa signaaleista on ymmärrettävissä suorissa käskymuodoissa. Ne voi toki tulkita kehoituksiksi, kuten minä ne tulkitsen. Mutta signaalia ei lähetetä koskaan ilman motivaatiota ja on kysyttävä, mihin viestinlähettäjä pyrkii ja minkä signaalin hän lähettää itsestään?