The Renaissance

Nuori tutkijanainen kidnapataan. Hänen katoamistaan alkaa tutkia kidnappausten asiantuntija, kovaotteinen poliisi. Mitä syvemmälle tutkimukset etenevät sitä enemmän tulee ruumiita eikä kaikki olekaan aivan niin kuin päällepäin näytti.

Mustavalkoinen animaatio, joka seuraa Sin Cityn jalanjälkiä. Juoni pysyy kuitenkin selvästi paremmin kasassa. Vaikka elokuvan olisi yhtä hyvin voinut alussa kuvitella mahdolliseksi tehdä oikeilla näytteijöillä, jotkut kohdat olisivat tulleet lähes mahdottomaksi tai hyvin kalliiksi toteuttaa. Tarinankerronta nousee tehosteiden sijasta pääosaan ja katsojaa kuljetetaan poliisin ohella vähän väärään suuntaan. Mitään erityisen omaperäistä elokuvassa ei kuitenkaan ole ja katsojalle voi tulla tunne, että tämä on koettu ennenkin.

Ranska, Animaatio, ***


The Host

Amerikkalaisessa sotilastukikohdan laboratoriossa kaadetaan vaarallisia kemikaaleja viemäriin. Myrkyt kulkeutuvat jokeen, josta nousee kaksi vuotta myöhemmin ison asuntovaunun kokoinen, juokseva, ihmisiä imeskelevä jättiläiskala.

Hulvatonta, jännittävää, omaperäistä, mutte kuitenkaan aivan suvereenisti kauhistuttavaa menoa. Huumorisävytteinen kauhuelokuva osoittaa, että Etelä-Koreassakin osataan tehdä yksinkertaista ja näyttävää toimintaa. Taustalla lisäksi aivan selvä kehoitus olla kaatamatta myrkkyjä minne sattuu.

Etelä-Korea, kauhu-jännitys, ***


Jonestown: The Life and Death of People's Temple


Omalaatuinen Jim Jones oli jo pienenä huomattavan kiinnostunut uskonnoista. Parikymppisenä hänestä, epävakaan perheen valkoihoisesta pojasta tuli erityisesti Amerikan värillisten suosikkipastori. Yhtenäinen seurakunta kasvoi ja lopulta se seurasi oppi-isänsä perässä Guyanaan. Vuonna 1978 seurakunta kohtasi julman kohtalon Guyanaan perustetussa Jonestownissa. People's Templen 909 jäsentä teki joukkoitsemurhan ja kohahdutti maailmaa.

Perinpohjainen ja ajatuksiaherättävä selonteko, mitä People's Templessä tapahtui syntyhetkestään sen traagiseen loppuun. Dokumentissa kuullaan entisiä People's Templen jäseniä, Jim Jonesin tuttuja ja ihmisiä, jotka menettivät läheisiään People's Templelle Jonestownissa.

USA, dokumenttielokuva, ****


Takeshis'


Näyttelijä-ohjaaja Takeshi Kitano kohtaa faninsa Takeshi Kitanon, samannäköisen, kaupan kassalla työskentelevän ikuisen epäonnistujan. Takeshit ovat ja pysyvät toisilleen etäisinä ja fani-Takeshin tarina vie tarinan mennessään. Hän käy säännöllisesti koekuvauksissa, muttei saa koskaan tilaisuutta sanoa ainoatakaan vuorosanaa. Hänen maailmansa ja elämänsä täyttää Takeshi Kitanon elokuvahahmoilla, Yakuzojen pahimpana painajaisena. Loppua kohti meno vain villiintyy kun Takeshit sekoittuvat keskenään ja soppaan eksyy kassillinen aseita. Lopulta ei Takeshi itsekään - puhumattakaan yleisöstä - tiedä, mitä tapahtuu.

Japani, toiminta-komedia, **


Parineeta


Shenkar ja Lolita ovat olleet ystäviä lapsuudestaan asti. He asuvat vierekkäisissä taloissa, mutta eivät puhu rakkaudesta. Shenkarin isänä ja Lolitan ottoisän väliset raha-asiat käyvät ihmissuhteiden edelle. Lopulta he ovat molemmat tahollaan menossa naimisiin ja lausumattomat tunteet nostavat pintaan pettymyksen ja vihan.

Bollywoodin parhaimmistoa, jossa lauletaan ja tanssitaan sopivissa määrin. Tarinaa kuljetetaan elävästi ja pienellä huumorilla höystettynä. Elokuva kertoo, miten käy kun perhesuhteita laiminlyödään ja edes totuutta vaativat eivät kykene rehelliseen puheeseen.

Intia, draama, ***


House of Sand


Vasco raahaa väkisin raskaanaolevan vaimonsa ja tämän äidin sekä lukuisia muita Brasilian rannikolla sijaitsevalle laajalle aavikolle. He rakentavat talonsa hiekalle, joka nielee ajansaatossa Vascon, unelmat ja muistot toisenlaisesta elämästä.

Andrucha Waddingtonin elokuvahelmi on taidokkaasti toteutettu. Hiekka kaataa ja peittää alleen sananmukaisesti kaiken. Tarinan keskipisteessä aavikolle jääneet äiti, tytär ja tyttärentytär. Heidän sisäinen vastustuksensa kääntyy rakkaudeksi, elämä kuolemaksi ja tukahdetut toiveet uudenlaisiksi unelmiksi.

Brasilia, draama, ****


Sacred Family - La sagrada familia

Katolisen perheen poika tuo tyttöystävänsä Sofian vanhemmilleen näytiksi. Vapaamielinen draamanopiskelijatyttö tuo mukanaan suorat puheet ja erilaisia pillereitä virkistykseksi. Konservatiivisen äidin lähdettyä kotoa huvilassa alkaa irrottelu, jossa tunteet ja kemiat sotkeutuvat. Ihmiset oppivat toisistaan uusia puolia, niin poikakin isästään.

Melonkolinen tunnelma testaa katsojan kärsivällisyyttä. Uskonto ja uskonnottomuus, välinpitämättömyys ja holtittomuus lataavat herkullisia vastakkainasetteluja, joista ei oteta aivan kaikkea potentiaalia irti. Taustalla rakkaustarina, joka perustuu johonkin ikiaikaisempaan kuin statuksiin ja hetken mielijohteisiin.

Chile, draama, ***


Time - Hetki lyö

Seh-hee ja Ji-woo rakastavat toisiaan, mutta Seh-hee on mustasukkainen ja pelkää rakastettunsa Ji-woon päätyvänsä jonkun toisen, kauniimman naisen syliin. Seh-hee päättää käydä kirurgilla, joka operoi hänen ulkokuorensa toiseksi, mutta epävakaa minuus jää tallelle. He rakastuvat toisiinsa uudelleen, mutta uuden identiteetin ottanut Seh-hee ei pysty kertomaan Ji-woolle totuutta itsestään. Kissa ja hiiri-leikki saa uuden merkityksen.

Plastiikkakirurgiaan kriittisesti suhtautuva, sopivan lempeä ja hauras rakkauselokuva. Ulkokuori peittää sittenkin alleen minuuden, johon ihmiset rakastuvat ja kiintyvät. Kun kasvot ovat muuttuneet, kaikki on toisin eikä mikään ole aivan sitä, mitä alunperin tilattiin.

Etelä-Korea, draama, ****