Ensimmäinen luentoviikko on takana. Tietoa on koetettu ahtaa pieneen ihmismieleen. Olen oppinut aika vähän uutta, mutta hyvä, että tulee asioita kerrattua. Voin kuvitella, että joidenkin voi olla vaikea ymmärtää, mihin kaikkea tämän viikon tietoa tarvitaan, mutta tieteessä, kuten taiteessa on lopulta aika vähän keksimätöntä. Teorioita on tehty yhtä villisti jo antiikin Kreikassa ja Kiinassa kuin erilaisia tarinaideoita ja taidetta ympäri maailman. Ihan senkin vuoksi, ettei myöhemmin plagioi tietämättään jonkun ajatuksia, voi olla hyvä painaa historiassa vaikuttaneiden ihmisten nimiä.

Tällä viikolla en enää ollut iltariennoissa mukana. Toisaalta olen mahduttanut iltoihin ihan muuta toimintaa ja kahtena iltana oli vasta kymmenen tienoilla kotona. Parina muuna iltana joskus kahdeksan jälkeen. Pitkien päivien vuoksi en ole ehtinyt tenttikirjojakaan ihmeemmin lueskella. Olen yhden ehtinyt lukea kannesta kanteen, yhtä selailin kunnes sain tietää, ettei sitä tarvitse lukea ja aloitin lueskella ensimmäistä ja näiden aloitusjaksojen ainoaa, englanninkielistä tenttikirjaa.

Parin viikon päästä on "kastajaiset", joihin suurin osa opiskelijatovereistani on osallistumassa. Olen aiemmissa opiskelupaikoissani skipannut moisen toimituksen. Ei ole juuri vähempää voinut kiinnostaa, mutta tällä kertaa se on samalla opintomatka. Kastajaiset nimittäin ovat rituaalinen toimitus ja luin ensimmäisenä tenttikirjanani Victor Turnerin uskontotieteen ja kulttuurien tutkimuksen klassikoksi kohonneen Rituaali-kirjan. Eli menen toimitukseen ihan sillä mielellä, että hahmotan ihan käytännön kautta, mitä ovat liminaalinen tila (liminaalivaihe) ja communitas.