Outo tilanne tänään. Oli kokous, jonka jälkeen kävin katsomassa hoitokissaani kollegani luona. Joskus kahdeksan jälkeen entinen työntekijämme soitti. Jossain vaiheessa puhelua hän halusi tietää onko minulla tyttöystävää. Joku valkovenäläisnainen on suomalaismiehen tossun alla ja hän tarvitsisi toisenlaisen miehen itselleen. Entinen työntekijämme pitää minua kunnon miehenä ja ehdotti minun ja naisen tapaamista.

Kunnon mies? Minua askarruttanut asia pitkään ja vielä enemmän se, miten naiset valitsevat itselleen kunnon miehen. Vaikka tuntuu, että naiset aika usein haluavat kieltää ulkonäön merkitsevän, niin se painaa aivan yhtälailla miesten kuin naisten parinvalinnassa tai ainakin sen alkuvaiheessa.

Kunnon mieheen liitettävät muut asiat ovat myös melko mielenkiintoisia. Koska sana 'kunnon' ei välttämättä viittaa 'kunnolliseen', vaan sillä voidaan tarkoittaa yhtä hyvin 'laadukasta', joka voi puolestaan tarkoittaa useampaa eri asiaa, ja (mies)kuntoa riittää. Lopulta kunnon mies voi olla kaikkea muuta kuin kunnollinen, mutta silti se on jokin ihanne, jonka perässä naiset juoksevat hieman samalla tavalla kuin miehet juoksevat omien ihanteidensa perässä.

Kunnon mies toki voi tarkoittaa kielenkäytössä myös 'oikeaa' miestä, jolla miehiä erotellaan toisistaan. On miehiä, jotka ovat niitä 'oikeita' ja sitten on miesten irvikuvia. Tähän jaotteluun olen kylläkin törmännyt isäni kanssa, enkä niinkään naisten. Isälläni ilmeisesti oli käsitys, että hän oli naisille oikea mies ja huomautti joitain kertoja minua siitä, miten minun pitäisi muuttua ollakseni oikea. Hän tuntui olevan huolissaan siitä, että minusta saattaisi tulla yhteisen tuttumme kaltainen nyhvö. Tämä yhteinen tuttumme oli alkoholisti ja osoittautui myöhemmin, että samainen henkilö piti pikemmin pienistä pojista kuin aikuisista naisista. Isäni puolestaan osoitti omia miehenlahjojaan kohtelemalla naisiaan väkivaltaisesti, alentavasti ja esineellistäen. Lienee siis aika kyseenalaista määritellä itse itsensä oikeaksi mieheksi ja toisaalta on melko arveluttavaa pitää kunnon miehenä miestä, jota ei sen paremmin tunne.

Lopulta jokainen mies ja ihminen on yhteisöllinen yksilö, joka kuitenkin vallitsevien ihanteiden ja normien vuoksi on muille ja itselleen jonkinlainen/-arvoinen yksilö. Kunnollisuus tulee ilmi vasta suhteessa muihin ihmisiin. Eri ihmiset kaivavat vielä toisistaan esiin eri ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä, joten toiselle ihmiselle minäkin saattaisin olla totaalisen väärä, jollekin toiselle oikea mies. Mutta arvonta jatkuu ja seuraavaksi arvotaan...