Vanhemmilla on äärimmäisen suuri vastuu lapsistaan, eikä vain lapsistaan, mutta he kasvattavat lapsensa osaksi yhteiskuntaa ja maailmaa. Heidän lapsensa tulevat tulevaisuudessa vaikuttamaan lukuisten ihmisten elämään tavalla tai toisella. Aivan samalla tavalla kuin he itse ovat sidoksissa moniin ihmisiin ja vaikuttavat heihin niin sanoillaan kuin toiminnallaan.

Minulla on ollut suuria ongelmia pitää huolta itsestäni. Toki aika usein oma kyvyttömyyteni hoitaa asioitani on vaikuttanut minun omaan elämääni, mutta toki energisempänä olisin kenties miellyttävämpää ja rohkaisevampaa seuraa muille. Isäni puolestaan oli kohtuullisen kykenemätön välittämään läheisistään varsinkaan humalassa, mutta myös hänellä oli suuria ongelmia lopulta huolehtia itsestään. Hänellä oli samat ongelmat kuin minulla mm. asuinympäristönsä siisteyden kanssa. Vaihtoehtoisesti taas joillekin ihmisille pienikin likatahra voi olla kauhistus, he puunaavat ja kuuraavat paikkoja lähes päivittäin, vaikka ne pienet tahrat eivät heitä söitä tai heidän kimppuunsa kävisi. Oma lukunsa sitten ovat ihmiset, jotka antavat erilaisille bakteereille jopa taianomaisia, negatiivisia ominaisuuksia. Tietynlaista ruokaa ei voi syödä, koska siinä voi olla likaa, bakteereja, epäpuhtautta jne. Oma lukunsa on vielä ihmisten kyky ottaa vastaan hellyyttä. Olen tavannut elämässäni useamman, jotka ovat alkuun tärisseet ja vavisseet sylissäni kuin haavanlehdet tuulessa. Kosketus voi olla toki hyvin epämiellyttävä monin muinkin tavoin.

Martti Paloheimo on pohtinut ja alustanut toisaalta suomalaisen kotivammaisuuden syntyä. Hänen kirjoistaan erityisesti Kotivammaisuuden synty pyrkii luomaan syväluotauksen mekanismeihin, jotka saavat lapsen ja lopulta aikuisen toimimaan mitä kummallisemmin tavoin. Lopulta me kaikki olemme vanhempiemme lapsia, jotka joko jatkavat vanhempiensa perintöä tai sitten oppivat siitä ajan kanssa pois. Lapsuudenaikaisten kasvattajien roolia ihmisen asenteiden, arvojen ja käyttäytymistapojen opettajina ei voi, eikä pidä väheksyä.

Paloheimo on tehnyt listan erilaisista lasten oikeuksista, joita ei missään kirjoissa pahemmin listata. Näiden oikeuksien rikkomukset saattavat aiheuttaa pysyviä vahinkoja lapsiin. Jokainen lapsi reagoi omalla tavallaan ja kasvaa omanlaisekseen yksilöksi, mutta nämä oikeudet voi kääntää kysymyksiksi, joiden kautta voidaan kenties kartoittaa hieman sitä, mitä ihminen on lapsena saanut osakseen ja mitä ei. Koska kyseessä on lähinnä lista asioista, eikä niinkään testi, jokainen voi halutessaan miettiä kohdallaan, millä tavalla vanhemmat ovat heitä kohdelleet ja millaisia ongelmia ovat kenties juurri Paloheimo puhuu kirjoissaan, mutta erityisesti kirjassaan Kotivammaisuuden synty siitä, miten vanhemmat vaikuttavat lastensa kykyyleimaavat lastensa tulevaisuuden. Erilaiset intimiteettisuojan loukk uttaneet heihin.

1. Olitko molempien vanhempiesi, toivottu lapsi?
2. Oliko vanhemmillasi sinua varten ura- tai vastaavia suunnitelmia jo syntyessäsi tai ollessasi lapsi?
3. Sotkiko syntymäsi vanhempiesi omia suunnitelmia, katkaisi se heidän opiskelunsa tai urakehityksensä?
4. Olisiko jompikumpi vanhemmistasi toivonut tai molemmat toivoneet sinun olevan vastakkaista sukupuolta?
5. Osoittivatko molemmat vanhempasi sinulle äidillistä ja isällistä hellyyttä, esimerkiksi sait olla äidin sylissä tai isän polvella?
6. Rajoittivatko vanhempasi sinun kaveruus- ja ystävyyssuhteita puuttumalla tuttaviesi uskonnolliseen, poliittiseen, rodulliseen tai rodullisiin taustoihin?
7. Saitko leikkiä ikäistesi lasten kanssa lapsena?
8. Suojelivatko, opastivatko ja puolustivatko vanhempasi sinua lapsena?
9. Kyselivätkö vanhempasi sinulta päivän kuulumisia, olivatko he kiinnostuneita harrastuksistasi?
10. Kun olit sairaana olivatko molemmat vanhemmat tukenasi ja huolehtimassa sinusta?
11. Lohduttivatko vanhemmat sinua kun sinun oli paha mieli?
12. Kyselivätkö vanhempasi sinulta mielipidettäsi kun olit lapsi?
13. Moittivatko vanhempasi sinua lapselliseksi tai itkupilliksi, jos aloit osoittaa mieltäsi tai itkeä?
14. Kurittivatko vanhempasi sinua risulla, vitsalla tai jollain muulla fyysisellä tavalla?
15. Parjasivatko vanhempasi tai jompikumpi heistä, jos et osannut tehdä jotain oikein?
16. Selittivätkö vanhempasi sinulle, miksei jotain asiaa ole hyvä tehdä?
17. Rohkaisivatko vanhempasi sinua tekemään asioita omalla tavallasi?
18. Uhkailivatko he sinua jotenkin, jos et suostunut tekemään jotain arkipäiväistä askaretta tai vastaavaa?

Näihin kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia. On vain vastaukset, jotka kuvastavat kenenkin elämää. Ynnätään pisteet. Tästä kysymyslistasta tulee nyt melko perinteinen testinkaltainen.

1. Kyllä = 0, Ei = 1
2. Kyllä = 1, Ei = 0
3. Kyllä = 1, Ei = 0
4. Kyllä = 1, Ei = 0
5. Kyllä = 0, Ei = 1
6. Kyllä = 1, Ei = 0
7. Kyllä = 0, Ei = 1
8. Kyllä = 0, Ei = 1
9. Kyllä = 0, Ei = 1
10. Kyllä = 0, Ei = 1
11. Kyllä = 0, Ei = 1
12. Kyllä = 0, Ei = 1
13. Kyllä = 1, Ei = 0
14. Kyllä = 1, Ei = 0
15. Kyllä = 1, Ei = 0
16. Kyllä = 0, Ei = 1
17. Kyllä = 0, Ei = 1
18. Kyllä = 1, Ei = 0

Mitä enemmän pisteitä tästä testistä tulee (maksimi 18), sitä varmemmin vanhemmat ovat siirtäneet osaamattomuudestaan, omasta ahdistuksestaan ja kypsymättömyydestään johtuen ongelmiaan eteenpäin. Vaikka tulos olisi 0 pistettä, ei elämä todennäköisesti ongelmatonta ole, mutta lapsuudesta tulevat eväät pitäisi olla kunnossa. Vastatessa saa toki käyttää myös maalaisjärkeä. Vaikka vanhemmat olisivat osoittaneet jonain hetkenä aitoa äidillistä tai isällistä hellyyttä, koko muitakin tapoja mitätöidä tuo hellyys on kuin vitsa. Liian pitkälle (seksuaaliseksi) menevä hellyys ei enää ole äidillistä tai isällistä hellyyttä.

Nopeasti ajatellen ihmisen ongelmat kyllä vanhemmiten saattavat saada pohjansa melko loogisesti, vaikka jokainen luonnollisesti oirehtii omalla tavallaan. Voin omalla kohdallani kuvitella, että kun minut on uhkailulla saatu siivoamaan joskus sauna, niin se pakko on saattanut jollain tavalla vaikuttaa minun siivoukseen kohdistuvaan asenteeseeni. Ehkä jyrkemmin haluan siivota silloin kun huvittaa, osoittaakseni vapaata tahtoani. Vastaavasti molemmat vanhempani osoittivat minulle vanhemman hellyyttä, joten minulla ei ole mitään ongelmaa hellyyden vastaanottamisessa, päinvastoin nautin suunnattomasti läheisyydestä, halailuista ja silityksistä.