Monet tavat ja myös sairaudet kulkevat suvussa. Usein on nähtävissä tiettyjä riippuvuussuhteita mm. sen välillä periytyykö jokin tietty piirre useammin isältä pojalle vai tyttärellä, äidiltä tyttärelle vai pojalle. Esimerkiksi sokeritaudin eli diabeteksen periytyvyydestä voi laatia aika nopeasti sukupuun, jos tietää kuinka moni sukulaisista siihen on sairastunut. Usein psykologisista häiriöistä puhutaan vähemmän. Alkoholismi taas on jokseenkin näkyvä sairaus, mutta toisaalta se on peitelty ja salattu. Erityisesti naiset aika usein vetäytyvät omaan rauhaansa naukkailemaan ja yrittävät olla mahdollisimman skarppeja muiden ihmisten seurassa. Kulissien on pysyttävä pystyssä.

Minulle on ollut toisaalta avartavaa, toisaalta äärimmäisen vaikeaa ja kipeää seurata sukuni elämää sivusta ja nähdä, miten eri asiat vaikuttavat kanssaihmisiini. Vain muutaman ihmisen kanssa olen kyennyt puhumaan melko avoimesti asioista ja sitäkin useampi on jäänyt enemmän tai vähemmän vieraaksi. Ihmisistä kuitenkin irtoaa aika paljon erilaisia 'totuuksia' kun pitää korvansa ja mielensä avonaisina.

Laadin omasta suvustani sukupuun, johon merkitsin alkoholinkäytön levinneisyyttä omassa perheessäni. Mustat tarkoittavat sitä, että henkilöllä on alkoholiongelma tai hän on kuollut alkoholiongelmaisena. Puoliksi mustattu tarkoittaa sitä, että henkilöllä on jonkin asteinen alkoholiongelma tai hän on toipunut siitä ja täysvalkoiset tarkoittavat sitä, ettei mitään ongelmaa ole ollut, eikä ole. Kokovalkoiset voivat käyttää alkoholia, mutteivät juo itseään tolkuttomaan kuntoon, vaan juovat pieniä määriä epäsäännöllisesti. Olen sotkenut sukupuussani hieman ihmisten järjestystä, joten edes vahingossa tuosta ei ole löydettäviä oikeita sukulaisiani. Kuitenkin minä löydyn jotakuinkin kaavion keskipisteestä, valkoisena kolmiona. Sukuni miespuoliset ovat kolmioita ja naiset ympyröitä.
285296.jpg

Alkoholi on ollut erityisesti sukuni miesten keskuudessa ongelma. Löytyy tuosta kuviosta sentään muutama täysvalkoinen kolmio, mutta taitavat silti olla vähemmistönä. Selittääköhän se millään tavalla, miksi alkoholinkäytöstä on kehittynyt minulle missio?

Toki kaikki peräkkäiset mustaa sisältävät kuviot osoittavat sen, ettei aivan kaikkia toisen alkoholisoituminen tai alkoholinkäyttö häiritse. Kun on itse ikäänkuin samassa juonessa tai tarinassa, sen tarinan sivuhenkilöt katoavat kummasti kuvioista, eikä heillä ole välttämättä niin väliäkään. Ihmiset ovat käyttäneet juovuttavia tai päihdyttäviä aineita läpi ihmiskunnan historian, joten siinä ei ole sinänsä mitään väärää. Silti jokainen alkoholia käyttävä voi omalla kohdallaan miettiä, miltä on tuntunut olla selvinpäin humalaisten vanhempiensa, sukulaistensa, ystäviensä tai ventovieraiden seurassa. Ei välttämättä tuntuisi yhtään kummemmalta olla oman, humalaisen itsensä seurassa. Ihmiselle, joka ei käytä alkoholia tai käyttää sitä vähäisissä määrin, tämä sukupuu antanee kuvan siitä, miten lähellä alkoholi on ollut läpi elämäni. Olen kaavion keskipisteessä ja minua lähinnä olevat kuviot kuvaavat minua lähimpänä olleita ihmisiä. Täysvalkoiset eli raittiiksi miellettävissä olevat henkilöt ovat selvänä vähemmistönä. Sanottakoon vielä, että alkoholi on ollut suoraan tai epäsuoraan vaikuttamassa neljän mustan kolmion ennenaikaiseen lähtöön kaaviosta. Kaikki nämä neljä on löydettävissä melko läheltä itseäni kuvaavaa, valkoista kolmiota.