Maapallon lämpötilan sanotaan olevan nousussa. Kasvihuoneilmiöstä on puhutta parikymmentä vuotta hyvinkin ahkerasta, ilmastonlämpeneminen on viimeisenä parina vuotena alettu ottamaan vakavasti. Silti aivan tarkkaan emme voi sanoa, mistä lämpeneminen johtuu ja mitkä ovat lämpenemisen todelliset seuraukset.

Joka tapauksessa kulunut talvi on ainakin minun muistini mukaan yksi lämpimimmistä. Ensimmäisen kerran havahduin jo helmikuussa hengenahdistukseen, josta olen yleensä kärsinyt vasta huhti-toukokuussa, jäiden sulattua ja tiepölyn noustessa kuivasta tiestä. Olen pysynyt lukuisina aiempina talvina kohtuullisen hyvissä voimissa ja terveenä, koska elimistöni on ehtinyt tottua kylmyyteen. Tänä talvena on tuntunut kuin talvea ei olisi tullutkaan. Ainoa syy palelemiseen on ollut kostea ilma ja tuuli. Kunnon pakkasesta ei ole voinut puhua. Tämän talven kuluessa olenkin ollut alttiimpi vilustumaan ja saamaan sitkeitä tauteja. Vuoden ensimmäisellä viikolla sairastuin ensimmäisen kerran useammaksi viikoksi ja maalis-huhtikuussa "vilustuin" toisen kerran.

Vaikka ilmasto on ollut lämpimämpi kuin muistan sen aiemmin olleen, olen sairastellut sitä useammin. Samoin kaupungeissa tiepölyä on ollut jo useamman kuukauden rasitukseksi asti. Raitista ilmaa voi saada keuhkoihinsa ilman jäähdyttyä ilta- tai yöaikaan, mutta päivällä hengittäminen voi olla tuskaisaa. Jos tämä on vain alkuoire siitä, mitä lämpeneminen tuo mukanaan, tulevina vuosina erilaiset allergiasairaudet ja epidemiat saattavat tulla hyvinkin tutuiksi. Ihminen on sopeutuva ja sitkeä laji, mutta vaikeaa tulee olemaan sopeutuminen.

Odotan innolla seuraavaa talvea ja toivon, että siitä tulee luminen ja pitkä. Toive on ehkä piirun verran outo, mutta silloin voi saada varmuuden siihen, onko terveydentilaani koskeva olettamus lähelläkään oikeaa. Ehkä vain sen vuoksi, että voin itse paremmin ja pysyn terveempänä, kunnon paukkuvaa pakkasta on syytäkin odottaa.