Internet on keskinäiseen vuorovaikutukseen äärimmäisen näppärä väline. Se on kuulunut elämääni noin viisitoista vuotta. Olen kuulunut erilaisiin kommuuneihin ja sosiaalisiin ryhmiin, joissa on ollut mukava olla. Olen saanut luotua suhteita ihmisiin, sekä pääasiassa tapettua aikaa ja viihdyttyä. Huomaan kuitenkin suhteeni internetiin ja erityisesti sosiaaliseen kanssakäymiseen netin välityksellä muuttuneen radikaalisti.

Muutosta voisi kuvailla ehkä parhaiten sanomalla, että niin kauan kuin toista ihmistä ei todellisuudessa tunne, toisesta ihmisestä on oikeastaan todella vaikea sanoa yhtään mitään. Internetistä tulee eräänlainen nopean syömisen ja juomisen paikka, joissa ruokien ja juomien sisään ryystetään sisään ihmisiä. Ihmisistä tulee eräänlaista pikaruokatavaraa. Suhteet syntyvät nopeasti ja ne voivat yhtä nopeasti päättyä. Kaikki on helpompaa ja mutkattomampaa sekä samanaikaisesti pelkkää pintaraapaisua.

Jos ja kun raapaisu ottaa pintaa syvemmältä, asioilla on taipumus mutkistua. Näin tapahtui jo aikanaan, kun ensimmäisiä kertoja kohtasin ihmisiä, jotka olisin halunnut tuntea oikeasti. Keskustelutiheys tiivistyi ja vuoropuheluista tuli hengästyttäviä ralleja, sen vastapainoksi, ettei niissä oikeastaan sanottu yhtään mitään. Vastapaino tarkoitti sitä, että käytännössä höpötti niitä näitä ihmisen kanssa, joka oli joko korttelin päässä tai toisella puolella maailmaa, saamatta oikeastaan minkäänlaista kontaktia kyseiseen ihmiseen. Koko olemisen ja viestinnän pääasia oli se, että molemmilla oli mukavaa ja aika kului.

Ja aika todella kului. Vuoropuhelut saattoivat kestää tuntikausia. Niissä sanottiin minimaalisen vähän, vaikka puheensorina olisi ollut vastaavaa kuin missä tahansa yökerhossa tai klubilla. Aikaa kuluu niissäkin, niin kauan kuin koko niin internetissä kuin elämässä olemisen tarkoitus on viihtyä ja kuluttaa aikaa. Silloin kun aikaa on ollut, se ei ole ollut minulle ongelma (vaikka tosiasiassa juuri silloin ongelma oli pahimmillaan). Kun aikaa on ollut vähän, on toivonut, että keskustelut olisivat ytimekkäämpiä, asiapainotteisempia ja ne kulkisivat jollakin tavalla eteenpäin. Aikaa on kulunut jo tarpeeksi.

Kenties koko internet-keskustelujen vyyhti purkautuu juuri ajan kautta. Käytännössä se on virtuaalinen keskustelupaikka, jossa voi - toisin kuin puhelimessa - keskustella useiden ihmisten kanssa samanaikaisesti. Sosiaalinen piiri pysyy koossa, silloin kun sen on pysyttävä koossa. Silloin kun internetillä ei enää ole niin suurta merkitystä, eikä erityisesti internetissä ylläpidetyillä sosiaalisilla kontakteilla, koko keskustelu voi käydä epämiellyttäväksi tai turhaksi. Siinä missä aiemmin pitkälti koko sosiaalinen piirini oli internetissä, tänä päivänä se ei enää siellä ole. Aiemmin internetin merkitys siis oli ratkaiseva, tänä päivänä koen sosiaalisen kanssakäymisen internetin välityksellä pääasiassa ajanhukaksi. Ensinnäkin se ei ole todellista, ja toiseksi se on nopeaa. Todellista kontaktia ei synny, ja jäljelle jää vain ympäripyöreys.